Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

 

Oedeemfysiotherapie is een specifieke behandel-methode waarbij klachten als gevolg van (lymf)oedeem worden behandeld. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Dit kan zich over hele lichaam of in de ledematen manifesteren.

Je hebt verschillende vormen van oedeem:

  • Lymfoedeem ontstaat door het wegnemen van lymfe-klieren na een oncologische operatie of door beschadiging van het lymfestelsel als gevolg van bestraling, operatie en trauma. Het lichaam moet dan op een andere manier het vocht afvoeren.
  • Veneus oedeem ontstaat als gevolg van een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waardoor zoveel vocht uit de venen wordt geperst dat het lymfestelsel dit niet kan verwerken. Veneus oedeem komt meestal voor in de benen. Bekende oorzaken zijn hoge bloeddruk, trombose en spataders. Hoogleggen van de benen geeft vaak afname van de klachten.

Lipoedeem is een vorm van oedeem waarbij er sprake is van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, waarbij de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal is. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vocht en vet. Deze vorm onderscheidt zich van de andere vormen doordat het oedeem meestal symmetrisch voorkomt en de handen en voeten nooit mee doen.

Symptomen van oedeem zijn zwelling, vermoeid en zwaar gevoel in ledemaat, pijn, beperkingen in bewegen en functioneren, kleurverandering van de huid en huidproblemen en slecht genezende wondjes. Als oedeem langer bestaat, kan er een ophoping van eiwitten plaatsvinden. Dit kan leiden tot fibrosering.

De behandeling

Oedeem is een aandoening die ernstig kan ingrijpen op de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium met de behandeling te beginnen. De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht onder meer met oefentherapie, manuele lymfedrainage (milde massage methode), instructie zelfmanagement en eventueel compressie met behulp van tape, bandages of therapeutische kousen. Verder geeft de oedeemfysiotherapeut voorlichting en adviezen en behandelt littekens en huidveranderingen.

Genezing van oedeem is door de behandelaar niet altijd mogelijk. Het belang van de behandeling ligt in het voorkomen en verminderen van:

  • bewegingsbeperking
  • infectierisico
  • pijn, omvang en spanning

en het optimaliseren van:

  • gezondere en minder kwetsbare huid
  • conditie en functieverbetering

Wat kan Cure Fysiotherapie voor u betekenen?

Na een uitgebreide intake wordt een persoonlijk en op maat gemaakt advies gegeven. Samen met u stelt de oedeemfysiotherapeut een behandelplan op waarbij uw hulpvraag, wensen, verlangens en doelen centraal staan. Indien nodig overleggen we met uw behandelend specialist. Daarnaast objectiveren we de resultaten van de behandeling door het afnemen van vragenlijsten en testen.