Oncologiefysiotherapie
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie die zich richt op de totale problematiek rondom het bewegend functioneren van de kankerpatiënt. Om de kankerpatiënt goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang. Voorbeelden van problemen die op kunnen treden zijn:
- pijn
- vermoeidheid
- spanningsklachten
- conditieverlies
- stug littekenweefsel, huidveranderingen
- beweging- en functioneringsbeperkingen
- stijfheid van gewrichten en spieren
- spierzwakte
- lymfoedeem (vochtophoping)
Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De oncologiefysiotherapeut maakt deze factoren bespreekbaar, biedt een luisterend oor en coacht de mensen op dit vlak.
De behandeling van kankerpatiënten door de oncologie-fysiotherapeut kan in alle fases van het ziekteverloop plaatsvinden.
- In de curatieve fase is de behandeling van de oncologische aandoening gericht op genezing. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
- Na de curatieve fase start een periode van herstel van de medische behandelingen. Hierbij gaat het om het terugkrijgen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut helpt door bijvoorbeeld een trainingsprogramma voor u op te stellen om conditie en kracht te verbeteren en u te adviseren en begeleiden bij hervatten van werk en sport. Wanneer er blijvende beperkingen aanwezig zijn als gevolg van de medische behandelingen, kan de oncologiefysiotherapeut u helpen hiermee om te leren gaan.
- In de palliatieve fase, de fase waarin genezing niet meer mogelijk is, is de behandeling van de oncologische aandoening gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van leven. De wensen, verlangens en doelen van de patiënt staan centraal! De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase klachten behandelen, helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden en de oncologische patiënt ondersteunen en coachen bij zijn/ haar wensen, doelen en verlangens.
- In de terminale fase, de laatste fase van de ziekte waarin de patiënt spoedig zal overlijden, staat het welbevinden van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan o.a. helpen bij het vinden van de meest comfortabele houding in bed, het geven van ademhalingsoefeningen om benauwdheid te verlichten en het verminderen van pijn en angst door ontspanningsoefeningen.
Wat kan Cure Fysiotherapie voor u betekenen?
Na een uitgebreide intake wordt een persoonlijk en op maat gemaakt advies gegeven. Samen met u stelt de oncologiefysiotherapeut een behandelplan op waarbij uw hulpvraag, wensen, verlangens en doelen centraal staan. Indien nodig overleggen we met uw behandelend specialist. Daarnaast objectiveren we de resultaten van de behandeling door het afnemen van vragenlijsten en testen.