Dry Needling

Dry Needling

Last van pijn en stijfheid in de spieren? Probeer eens een behandeling met Dry needling. Cure Fysiotherapie, gevestigd bij QUENO Sport & Fitness te Westerbork, past Dry needling toe als behandeling van pijn en stijfheid in de spieren.

Kenmerkend bij pijn en stijfheid in de spieren zijn triggerpoints; verkramping/ drukgevoelige plaatsen in de spieren die lokale pijn of soms ook pijn op afstand veroorzaken. Een triggerpoint wordt in de volksmond ook wel spierknoop genoemd. ‘Bij Dry needling gaat de therapeut op zoek naar deze triggerpoint en prikt het aan met een dunne ‘droge’ naald, waardoor de aangedane spier zich ontspant,’ legt Frank Reichenfeld, fysiotherapeut van Cure Fysiotherapie, uit.

Triggerpoints kunnen pijn, tintelingen in armen en benen, krachtsverlies in spieren en bewegingsbeperkingen in gewrichten veroorzaken. Soms zie je ook oppervlakkige verstoringen ontstaan zoals lokaal haarverlies, slecht zweten, versterkte reactie op koudeprikkels (snellere kippenvelreactie en snellere blauwige verkleuring).

Tijdens de behandeling met Dry needling zoekt de therapeut naar de plek waar de triggerpoint (verkramping) in de spier zit. Met een naaldje wordt deze verkramping in de spier aangeprikt. Het aanprikken veroorzaakt op dat moment een local twitch response; een korte samentrekkende reflex van de spier. Daarna ontspant de spier meestal vrij snel. Volgens Frank Reichenfeld geeft behandeling met Dry needling snel resultaat; een afname van pijn en een toename van de beweeglijkheid. Het kan toegepast worden bij recente (sport)blessures maar ook bij langer aanwezige spierklachten.

In 2007 is Dry-Needling officieel erkend door het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. De behandeling wordt, indien u een aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie hebt, vergoed door de verzekeraar.

Bent u benieuwd of uw klachten behandeld kunnen worden met Dry needling of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Cure Fysiotherapie, telefoonnummer 0593-370049 of via het contactformulier.