Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast voor de behandeling van stijfheid en pijn in de spieren. Kenmerkend voor deze problematiek zijn ‘triggerpoints’: drukgevoelige plaatsen in de spieren. Triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. De therapeut zoekt naar verhardingen in de spieren met een bepaald kenmerkt.

Volgens het Dry needling-principe wordt naar de volgende kenmerken gezocht:

  • spieren hebben meerdere pijnlijke spierknopen of strengen (triggerpoints);
  • andere spieren in hetzelfde segment (bijvoorbeeld onderarmregio) hebben ook strengen of spierknopen
  • dezelfde spieren aan de andere kant van het lichaam hebben (vaak) ook strengen en spierknopen;
  • huidgebieden die betrokken zijn met deze spiersegmenten laten (soms) verstoringen zien zoals lokaal haarverlies, slecht zweten, versterkte reactie op koudeprikkels (bijvoorbeeld snellere kippenvelreactie en snellere blauwige verkleuring). Soms is voelbaar dat een betreffend huidgebied kouder is;
  • diepliggende spieren van de rondom de wervelkolom zelf zijn verkort, verhard en pijnlijk.

Wat zijn de voordelen van Dry Needling?

  1. Snel resultaat, direct effect op de behandelde spieren
  2. Kort behandeltraject, snel herstel van functioneren in werk en sport
  3. Zowel bij recent letsel als bij langdurige spierklachten toe te passen

Met een naaldje wordt de verkramping in de spier aangeprikt. De therapeut zoekt naar de plek waar de verkramping wordt veroorzaakt. Als deze plek gevonden wordt, veroorzaakt het op dat moment een local twitch response; een korte samentrekkende reflex van de spier. Daarna ontspant de spier in veel gevallen vrij snel. Het effect is daarna afname van pijn en een toename van beweeglijkheid. In veel gevallen is het resultaat direct na de behandeling al groter dan bij andere behandelmethodes zoals klassieke massage, triggerpointmassage of frictie.

In 2007 is Dry-Needling officieel erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie.